Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz czerwony gości w naszej kulturze od wieków i w wielu domach jest nierozłącznym elementem świąt, połączenie klusek makowych i barszczu tworzy wyśmienitą i tradycyjną potrawę, która każdemu przypadnie do gustu. Wzmianki na temat barszczu sięgały XVI wieku, a pisał o nim wybitny polski poeta i prozaik Mikołaj Rej w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego". Potrawa postna, jaką jest barszcz czerwony na przestrzeni dziejów, była podawana jako jedyny posiłek, który spożywano na południe Wigilijne. Jednak barszcz z kluskami makowymi smakuje najlepiej w okresie świątecznym, dodatkowo cechuje się prostotą wykonania, przez co można zaoszczędzić więcej czasu na inne bardziej złożone potrawy wigilijne. W przeszłości wierzono, że dania z dodatkiem maku podawane na Wigilię przyniosą pomyślność, płodność i dostatek na zbliżający się nowy rok. Potrawy takie jak kluski z makiem czy barszcz z kluskami makowymi są spotykane najczęściej w Wielkopolsce, na Podlasiu oraz Podkarpaciu.
Barszcz z kluskami makowymi - przygotowanie
Przygotowanie barszczu z kluskami makowymi jest szybkie i proste, wpierw należy przygotować w garnku zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu znajdującego się na opakowaniu. W kolejnym etapie należy wsypać do miski jedną szklankę mąki pszennej i pół szklanki maku, następnie wbić jedno jajko, wlać pół szklanki wody i przyprawić szczyptą soli. Teraz ważne, aby starannie wymieszać zawartość miski, ponieważ z tego ciasta powstaną kluski makowe do barszczu, powinno one mieć konsystencję podobną do tej, z której lepi się pierogi. Tak przygotowane ciasto możesz odstawić na około 10 minut i po odczekaniu chwili cienko je rozwałkować, oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Ciasto możesz pokroić na różnej grubości wstążki, barszcz z kluskami makowymi wyróżnia się właśnie tym, że kluski nie są jednakowego rozmiaru, co ułatwia proces ich tworzenia. Teraz możesz wstawić garnek z wodą i do osolonego wrzątku wrzucić kluski i gotować około 2 lub 3 minuty, najlepiej nie odchodzić zbyt daleko, ponieważ kluski nie mogą wyjść rozgotowane. Po wszystkim kluski należy odcedzić i podawać do świątecznego stołu wraz z barszczem czerwonym. I tak o to Wigilijna potrawa jest gotowa i można cieszyć się jej wyśmienitym smakiem w rodzinnym gronie.
Przygotuj zupę na bazie Barszczu czerwonego WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Mak i mąkę wysyp na stolnicę lub do miski. Dodaj jajko, wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron/pierogi. Gotowe ciasto odstaw na około 10 min, a następnie cienko rozwałkuj, oprósz mąką i zwiń w rulon.
Pokrój ciasto na różnej grubości wstążki. Tak przygotowany makaron gotuj około 2 – 3 min w osolonym wrzątku. Barszcz podawaj z makaronem.
Bożena